.

Min barndom har været en masse skiftende scenerier – Irak, Tyrkiet, Danmark. Det har gjort mig fleksibel. Som vand,  der kan flyde ind og ud alle steder. Det er nok derfor, jeg føler mig hjemme på teatret. Teatret er ikke bare  en illusion og underholdning; det er et sted, hvor vi kan se hinanden i øjnene og opdage noget vigtigt om os selv.

Min drøm om at blive  skuespiller vågnede, da min musiklærer i folkeskolen gav mig rollen som Elvis Presley i et teaterstykke. Han så noget  i mig, jeg ikke selv havde  opdaget. Jeg elskede  det. Og  jeg elsker stadig teatret, fordi det er et sted, hvor det er en styrke at være anderledes.

For to år  siden var jeg i New York sammen med 70 instruktører fra hele verden. En instruktør fra Tyrkiet var blevet fængslet  for at lave politisk teater,  og en fra Kenya lavede dukketeater for at informere børn om hiv-medicin. Det gik op for mig, hvor privilegeret jeg er, at jeg i Danmark  har  en platform, hvor jeg kan udtrykke det, jeg vil.

Mit liv har været lidt som et Ludo-spil. Nogle har kastet  terningerne, og jeg er blevet flyttet rundt som en brik. Men jeg føler  mig  heldig,  at  jeg   har  to kulturer at  spejle  mig i, den  assyriske og den  danske.

Den assyriske kultur er præget af sammenhold, generøsitet og næstekærlighed og en stærk værnen om kulturarven og historien. Jeg drømmer om, at vi i Danmark også vil værne om det, der gør os unikke – tilliden til andre  mennesker og åbenheden over for dem, der kommer hertil udefra.

Sargun Oshana / 34  år / mand / single / husinstruktør på  Aarhus  Teater / Aarhus / assyrisk baggrund fra Irak / kom til Danmark  i 1992 / opholdstilladelse samme år