.

Jeg føler mig fremmed i Danmark, fordi debatten om udlændinge er så aggressiv. På et tidspunkt samlede jeg avisudklip med racistiske udtalelser. Men det var jeg nødt til at holde op med, jeg ville ikke have plads derhjemme, hvis jeg blev ved.

Mit ældste barnebarn har oplevet, at nogen i børnehaven sagde, hun skulle rejse hjem. Det er mærkeligt, for i Argentina har vi taget imod mange danskere. Da jeg rejste fra Argentina, var der 50.000 danskere i Argentina og under 100 argentinere i Danmark. Men der er også danskere med hjertet på rette sted. Min kæreste er så åben og følsom og kærlig. Han er en gave fra universet. I Argentina var jeg kunstner, uddannede mig og sagde min mening.

Da der kom en ny skilsmisselov, var jeg den tredje kvinde, der gik i retten og blev skilt. Jeg blev forfulgt af min eksmands familie og hans venner i militæret. Jeg flygtede til Uruguay og Brasilien og tilbage til Uruguay. I Brasilien mødte jeg en dansk mand, der lovede, at han ville hjælpe mig, hvis det blev nødvendigt.

Jeg kom til Danmark 8. marts 1991, Kvindernes Internationale Kampdag. For første gang oplevede jeg, at politiet beskyttede mine børn og mig, og at have rettigheder som kvinde. Men kvindebevægelsen på verdensplan har fejlet. Kvindefag er stadig ikke værdsat. I mit fag får vi elendig løn og bliver spyttet og sparket på.

I 1977 var jeg i New York første gang og tænkte, at det var fremtiden. Mennesker fra hele verden levede fredeligt sammen. Jeg oplevede lidt af det samme i Gellerup, hvor jeg boede i fem år. Nu bor jeg i en kolonihave, hvor der er mange kunstnere, og plads til at være den, man er. I Gellerup lavede jeg et projekt, hvor flygtningekvinder delte livshistorier. Vi havde samme smerte over flugten og samme erfaringer som kvinder.

Elina Mercedes Maria Cullen / 59 år / kvinde / samlevende med sin kæreste / børn / uddannet fra kunstakademiet og i socialpsykologi i Argentina. SOSU-hjælper i Danmark / Aarhus / fra Argentina / kom til Danmark i 1991