.

Jeg har boet i Danmark det meste af mit liv, så jeg føler mig ikke fremmed. Men nogle små ting kan få mig til at føle mig anderledes. Fx når mine jævnaldrende taler om, at de  Bamse & Kylling som børn.  Og jeg bliver aldrig vild med lakrids. Et af mine første minder fra Danmark handler  om lakrids. Min søster og jeg  havde  fået lidt danske penge   og købte to poser lakridskonfekt. Men lakridsen smagte så mærkeligt, at vi smed det ud.

Jeg har det lidt som Albert Einstein. Han  blev  spurgt,  hvilken nationalitet han  tilhørte, og svarede ’jeg blev født på Jorden’. Jeg bestemte ikke selv, at jeg blev født i Bosnien, og det  var krigen, der førte mig til Danmark.

Hvis jeg har en nationalfølelse,  er den knyttet til sproget og musikken. Efter fire år i Danmark begyndte jeg på en folkeskole. Jeg var genert og lukkede mig inde bag min walkman.  mødte jeg en  bosnisk flygtningedreng, der  introducerede mig til amerikansk  rap. Siden lærte  jeg  tysk og dansk rap at  kende. Rapmusik er en  fantastisk genvej til at  lære  sprog. Rapperne bruger  hverdagsord og udtaler dem, som vi siger dem. Musikken og rimene gør det lettere at huske ordene. Siden har jeg brugt rapmusik, når jeg har under vist i tysk og engelsk, og på  sprogcentret, hvor jeg lærer  udlændinge dansk.

 flygtningecentret lærte jeg  at spille bordtennis. I Esbjerg kom vi til at bo lige ved  en  bordtennisklub, og  jeg  fik lov at undervise begyndere, selv om jeg  ikke kunne dansk.  Da jeg for fem år  siden fik en depression, anbefalede min læge  mig at gå  til sport. Jeg gik i gang med  bordtennis  igen. Efter to uger  var  depressionen væk. Bordtennis og rapmusik  har  holdt mig i live og har  integreret  mig.

Zoran Lekovic / 35 år / mand / single / lærer   en sprogskole / Aarhus / serbisk baggrund fra Bosnien / kom til Danmark i 1992 / opholdstilladelse i 1995