.

Da vi landede i Kastrup, så jeg landskabet som et grønt tæppe med havets blå farve. Jeg tænkte, det er Paradis. Vi havde boet et år i en flygtningelejr uden frihed. Den sidste tid sov vi, hvor der var skorpioner og slanger.

Keyword

Jeg  hører mere til i Danmark  end  i Irak, for jeg  har  boet  her  over halvdelen af mit liv. Men jeg føler mig fremmed, når jeg hører, hvordan asylansøgere bliver behandlet. At et barn  kan blive nægtet  kartofler og broccoli på  et udrejsecenter. Det gør ondt, at nogen  skal føle sig så  uønsket.  Danmark  har  ændret   sig.  Politikerne,  der  bestemmer over  andres  skæbne,  har  ødelagt  meget.  Men der  er  mange  gode danskere, og jeg har  mange  dejlige minder fra Danmark.

Da  vi landede  i  Kastrup,    jeg landskabet som et grønt  tæppe med havets blå farve. Jeg tænkte, det er Paradis.Vi  havde boet et år i en flygtningelejr uden frihed. Den  sidste tid sov vi, hvor der var skorpioner og slanger.

Min ældste søn blev engang  afvist  et diskotek, fordi  han  så arabisk ud. Men han lod sig ikke slå ud. Vi har lært vores børn, at de er lige så meget  værd som andre, og at alle mennesker er lige meget værd,  uanset hvilken religion eller hudfarve de har. Det har jeg også  lært de børn, jeg har  været lærer for. Det betyder  ikke så meget, om man spiser med bestik eller bruger  hænderne, bare man bliver mæt.

Vi  har tre kulturer  herhjemme, dansk, arabisk og  kurdisk. Min mentalitet er nok 70 % dansk,  20 % kurdisk og 10 % arabisk. Jeg har altid ment, at mænd og kvinder er lige. Min mand er enig. Han har skiftet ble på vores børn og gør det også på vores børnebørn. Vores to ældste børn er gift med danskere, den yngste med en palæstinenser. De har  selv valgt, hvem de vil giftes med. De har ret til at bestemme over deres  liv og krop. På den måde er jeg 100% dansk.

Ashti Ali Hassan / 63 år / kvinde / gift / børn / regnskabsuddannelse i Irak, læreruddannet i Danmark,  i fleksjobs / Aarhus / kurder fra Irak / kom til Danmark  i 1984 / opholdstilladelse  samme år