Roskilde vikinge museum

Roskilde vikinge museum

Roskilde

”Ti lokale historier, om mennesker som Roskilde har taget godt imod, er nu en vigtig del af udstillingen ”100% Fremmed?”. Disse meget personlige historier handler om at søge og at finde asyl, og samtidig om en by og dens borgere, der viser rummelighed ved at åbne dørene til mennesker i nød. ” – Teaterinstruktør Peter Campbell Bensted og journalist Fadime Turan.

Portrætter
Alle portrætter er skabt i og omkring Roskilde Vikingemuseum  ved Roskilde Fjord. I billedkunsten bruges landskabet traditionelt som visuel kulisse og repræsentant for den danske nationale identitet. 100% FREMMED? lægger sig op ad den tradition ved at portrættere deltagerne i landskabsmotiver karakteristiske for de 20 byer, ofte med kulturhistorisk tyngde og forbindelser mellem det nationale og det globale. På den måde bidrager projektet med en nutidig fortælling om Danmark som supplement til den klassisk nationalromantiske fremstilling.

”Vikingerne repræsenterer mødet med det fremmede – hele Europa, noget af Asien og Nordamerika. Med silke og sølv er ordene ’Allah’ og ’Ali’ vævet ind i stoffet i de dragter, som vikingerne blev begravet i og det har summet af fremmedsprog i byer som Hedeby, Aarhus, Ribe, Roskilde og Randers.”  Samtidig indførte vikingerne kristendommen og grundlagde de skandinaviske lande, vi har i dag.” – Arkæolog Ernst Stidsing.

Projektet er skabt af Metropolis/Københavns Internationale Teater, fotograf og kurator Maja Nydal Eriksen og 100 tidligere flygtninge. 100% FREMMED? er en del af Metropolis, der skaber og præsenterer kunst i, med og for byen og dens borgere. Projektet er blevet til i Roskilde gennem samarbejde med Roskilde Kulturstrøg og World Wide Words.