.

Mit ønske for min datter og for Danmark er, at danskerne vil se, at vores børn er en del af Danmark. De somaliske unge er hvide indeni og brune udenpå. De føler sig danske. Jeg drømmer om, at de får lov at bidrage med alle deres ressourcer.

Keyword

Jeg føler mig kun fremmed, når politikerne siger, at jeg er fremmed. Jeg kan lide traditionerne i Danmark, jeg tager til juletræsfest og til påskefrokost hos mine danske  venner. Når  min datter  g jeg er ude at rejse, lægger hun altid mærke til, når nogen taler dansk.  Jeg taler både dansk  og somali med hende. Det er vigtigt, at hun kan holde kontakt med familien i Somalia, England og USA.

Jeg har aldrig selv mødt racisme. Men min datter blev engang skældt ud af en  ældre  dame ved et busstoppested. Det var dagen efter et terrorangreb i Frankrig. Damen råbte ’det er jeres skyld, at der sker sådan noget’ og skubbede til min datter. Min datter blev vred. Men hun tænkte, at  hvis hun skubbede  igen, ville alle tænke  dårligt  om hende. Så hun gjorde  ingenting. Det gjorde  mig stolt.

Jeg fødte min datter, da jeg lige havde fået asyl. Jeg tænkte,  at nu havde jeg ansvar for et andet menneske, som ikke havde valgt at blive født uden familie i et fremmed land. Jeg ville kæmpe for, at hun fik et godt liv. Dagplejemoren talte ikke engelsk,   jeg tænkte, at nu var jeg nødt til at lære  dansk. Jeg så alle tv-nyhederne  dansk hver aften.

Jeg ville læse økonomi på universitetet i Somalia, men så kom krigen. I Danmark  har  jeg uddannet mig til pædagog  og lavet frivilligt arbejde. Min datter går i gymnasiet. Hun tager skolen alvorligt og opfører sig ordentligt ude i byen. Jeg kan stole på hende.

Mit ønske for min datter og for Danmark er, at danskerne  vil se, at vores børn er en del af Danmark. De somaliske unge er hvide indeni og brune udenpå. De føler sig danske. Jeg drømmer om, at de  får lov at bidrage med alle deres  ressourcer.

Ilham Mohamed / 46  år / kvinde / single / barn  / koordinator   i Bydelsmødrene / Gellerup / fra Somalia / kom til Danmark i 2000 / opholdstilladelse samme år