Aarhus Danmarksrejsen


Aarhus
4. April-28. April

Fernisering af 100% Fremmed? Aarhus torsdag d. 4. april kl. 16.00-18.00 i Rådhusparken

Åbningsprogram Kl. 16-16.30 i Rådhusparken, velkomsttaler ved Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad, kurator/fotograf Maja Nydal samt kunstnerisk leder Trevor Davies, Metropolis/KIT. Bagefter kan du gå på opdagelse efter Rabihs portræt, som er udstillet som en af de lokale borgere.

16.30-17, vandring langs udstillingens rute i Rådhusparken, hvor portrætterede deltagere fortæller deres historie

17-18, reception med tilhørende forfriskninger

100% Fremmed? vises i Aarhus 4. april – 28. april i samarbejde med Kulturforvaltningen i Aarhus Kommune, Børnekulturhuset, Teater Katapult, Bydelsmødre i 8220, Dokk1 og Aarhus Global Media. Udstillingen vises i Rådhusparken i Aarhus.

Miniudstilling gellerupscenen, og forårsfesten lørdag d. 6. april

De lokale portrætter er taget ved henholdsvis Gellerupparken, Godsbanen og Moesgaard Museum som baggrund af fotograf Maja Nydal. Mediehistorier fra Gellerupparken har ofte en negativ vinkel, og kun sjældent oplever vi dette boligområde gennem beboernes egne øjne. 100% FREMMED? bringer os derfor helt tæt på nogle af de, som har deres hverdag i Gellerupparken.

10 portrætter fotograferes ved Moesgaard Museum, der fortæller om Aarhus’ historie helt tilbage til Oldtiden, hvor verden er kommet til Aarhus, og Aarhus er kommet til verden. De lokale interviews og portrættekster er lavet af Lone Mørch og Malene Fenger-Grøndahl. Bydelsmødrene i Gellerupparken har hjulpet med at finde de 20 lokale deltagere.

Arrangementer

Vandring i udstillingen – fredag 5. april og torsdag 11. april kl. 17-18

Vandring i udstillingen, hvor du møder nogle af deltagerne. Vandringen gennem 60 års dansk flygtningehistorie starter i 1956 med de første flygtninge fra Ungarn og bevæger sig frem til i dag, hvor mange kommer fra Syrien. Arrangementerne er gratis og tilmelding rettes til ltb@kit.dk

Aarhusianske skolebørn udstilles på Godsbanen 26. april

Mandag 8. april – fredag 12. april er der skoleforløb på Børnekulturhuset, hvor eleverne møder nogle af deltagerne fra udstillingen. 

Det er vigtigt for mig at få muligheden for at møde folk ansigt til ansigt rundt om i hele landet og bruge min stemme som flygtning og som menneske. Grundlæggende føler jeg mig hjemme i Danmark, men det påvirker mig, når jeg kan mærke, at jeg bliver stemplet som en fremmed. De personlige møder er det bedste middel til at rykke ved stereotyperne”, fortæller Manilla Ghafuri, 24 år, som kom hertil fra Afghanistan i 2001.

To fotografer vil desuden lave iscenesatte portrætter af eleverne som en lokal mini 100% FREMMED?-udstilling, der vises tre uger på Godsbanen med indvielse fredag 26. april. I alt vises 150 portrætter af skolebørn i en udstilling om at være barn i Aarhus i dag.

Levende fortællinger på Teater Katapult & Film på Dokk1 – onsdag 17. april kl. 20, torsdag 18. april kl. 16 og lørdag 20. april kl. 16

100% Fremmed? – levende fortællinger på Teater Katapult 

Hvordan er det at møde sig selv på ny i den danske kultur? Og hvornår er man en del af den? I april måned kan du opleve tidligere flygtninge fortælle om deres oplevelse af mødet med Danmark. ‘100% Fremmed? – levende fortællinger på Teater Katapult’ er personlige historier, fremført på Teater Katapults scene. Det er historier om mødet med det yndige land, fortalt af mennesker som er flygtet hertil. Teaterinstruktøren Hans Rønne har hjulpet de medvirkende fortællere på vej, og har givet deres historier scenisk form, men hver en beretning kommer direkte fra det virkelige, levede liv.

Kom og lyt med – på https://katapult.dk/kalender/100-fremmed/ kan du netop nu gribe en billet!

Billetter: Koster 40 kr. og kan købes på https://katapult.dk/kalender/100-fremmed/

‘100% Fremmed? – levende fortællinger på Teater Katapult’ er en del af en indsats skabt af Københavns Internationale Teater, støttet af Nordea-fonden og Kulturarrangementspuljen i Aarhus. Du kan opleve flere fortællinger gennem tekst og fotos i Rådhusparken og på Dokk1, når ‘100% Fremmed? ‘-udstillingen realiseres fra 4. til 28. april. 

Film på Dokk1

Korte filmportrætter af udvalgte deltagere kan opleves 9.-28. april på DOKK1, hvor du også i bogform kan læse dig gennem udstillingen.m

Miniudstilling af 100% Fremmed? vises i hele udstillingsperioden

Alle 100 portrætter fra hovedudstillingen vises på Gellerupscenen. Til forårsfesten lørdag d. 6. april deltager også turnékoordinator Louisa Blindbæk og én af de portrætterede deltagere fra udstillingen.

Kontakt

Metropolis
c/o Københavns Internationale Teater

Refshalevej 163 A, 1
DK-1432 København K
Mail: projekt@kit.dk

Links

Kunstprojekt
Tidligere flygtninge
Kunstprojekt København

Nordea Fonden
Følg udstillingen på de sociale medier