About the project

100% FREMMED? er et dokumentarisk kunstprojekt med portrætter af 250 borgere der statistisk repræsenterer de 164.000 mennesker, der har fået asyl i Danmark i tiden 1956-2019, primært fra 33 lande.

De senere år har flygtningedebatten domineret mediebilledet. Først var der fokus på dem, som ankom, mens blikket nu især er rettet mod dem, som er her. Det spørgsmål, der går igen, er, ”Hvornår er man dansk, og hvornår er man fremmed?”. Med 100% FREMMED? svarer 250 tidligere flygtninge på dette spørgsmål med personlige og vidt forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag – fremmed eller ej. Fortællinger om tilhørsforhold, længsler og drømme, minder om mennesker og steder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion.

Udstillingen bidrager med en nutidig fortælling om nation og folk, og placerer deltagerne i det officielle danmarksbillede. På rejse rundt i landet opdaterer de den nationalromantiske fremstilling og poserer i åbne marklandskaber, ved Vesterhavets strande, egetræer og badebroer med et vejende dannebrog. Fortællingen udbygges  gennem karakteristiske danske kulturlandskaber, ofte med forbindelser mellem det nationale og det globale: Tivoli, Vikingeskibsmuseet, Dybbøl Mølle, Skagen Strand, Kongernes Jelling, Gudhjem, Gellerupparken, Ringridderpladsen i Aabenraa, Hjejlen i Silkeborg med flere.

Portrætterne er sammenvævet med deltagernes egne historier, og fortolker vores nationale selvforståelse. Med humor, farver og i skiftende vejrforhold søger billerne at skabe et alternativ til den ofte tunge socialrealistiske portrættering af mennesker der har fået asyl i Danmark. Alle portrætter overleveres til national og lokal-arkiver og baner vej for en ny og mere repræsentativ historieskrivning.

Projektet er skabt af Københavns Internationale Teater/Metropolis, Maja Nydal Eriksen og de 250 deltagere.

Med 100% FREMMED? tager de hundrede deltagere selv del i historiefortællingen. Her fungerer Tivoli som et gammeldags fotostudie, hvor de vælger deres baggrund og posering med de personer og genstande, der betyder mest for dem. Med parkens myriade af farver, figurer, symboler og materialer forsøger billederne at undslippe fortællingen om flygtningene som ”ofre” for deres skæbne. 

tre år har 100% Fremmed? portrætteret 250 mennesker fra 16 byer i Danmark. Udstilingen er vist 28 gange i samarbejde med 22 kommuner, og set af 200.000 mennesker. Projektet har afholdt 55 åbninger og arrangementer, produceret 15 film, undervist 160 skoleklasser, lavet 60 monologer, afholdt 2 konferencer, 2 festivaler og vist 1 teaterforestilling.

"Jeg kan huske, at jeg skulle oversætte breve, være tolk ved skolehjemsamtaler og hos min mors psykolog... og sidde mellem det officielle Danmark og mine forældre, der følte afmagt"

- MANILA GHAFURI

"Jeg er datter af den kurdiske Kim Larsen. Min far var ikke kun folkesanger, men et symbol for et helt land. Han kæmpede for demokrati og et selvstændigt Kurdistan"

- BANAZ HEME JEZZA

"Jeg har aldrig forstået hvorfor, vi ikke kunne finde min far. Han blev ikke begravet, så der er aldrig sat et punktum i sagen. Den mand jeg altid har søgt efter, kunne jeg finde ved at se mig selv i spejlet."

- MUHIBO MUHUDIN

"Radikalisering er den store udfordring for samfundet, fordi alle godt ved at det starter i moskeerne. Jeg er bange for hvad der vil ske med samfundet, hvis politikerne ikke tager truslen seriøst"

- HIKMAT HUSSEIN

"Man kunne måske kalde mig kulturpolak, men det er ikke så simpelt. Er jeg dansker? Ikke rigtigt. Jeg er ikke født her, og jeg er ikke kristen, som betyder meget for nogle danskere. Og dog, alligevel. Jeg er dansker, fordi jeg er dansk statsborger."

- WLADIMIR HERMAN

"Den dag min udstilling åbnede i Nordjyllands Amt, kom min eksmand med min svigerfamilie og militær fra Argentina, med papirer for at sige at jeg ikke er i stand til at opdrage mine børn.

- ELINA MERCEDES MARIA CULLEN

"Jeg var paramediciner i Syrien, og hjalp mennesker. Men nu prøver jeg at få mennesker til at hjælpe mig."

- NOUR ZAZA

"Min smerte er ikke speciel. Jeg kender ikke nogen, der ikke har haft smerte i deres liv. Vi lider af forskellige årsager, men lidelsen er den samme. Det er de samme mekanismer vi oplever, så vi er ikke så forskellige."

- VAZGEN AVAGIAN

"Min erfaring har vist at man kan bearbejde traumer gennem kroppen. Jeg forsøger at give mennesker troen på sig selv. En tro på at ting ordner sig. "

- LUAN HASKAJ

"Jeg har altid følt mig splittet ved at vokse op i Danmark. Den palæstinensiske sag har altid betydet meget for mig. Hvis folk spørger hvor jeg er fra, så siger jeg "Aalborg"."

- RASHA KHALIFE

"Jeg arbejder i den kongelige livgarde. Man finder ud af sine egne styrker og svagheder. 50 mænd stiller altid. Hvis én person er forsinket, er alle forsinkede."

- AHMED KADHIM AL-SOVIRAWI

"Min religionslærer i gymnasiet bad mig om at fortælle om islam for klassen. Derefter granskede jeg virkelig koranen. Man kan sige at jeg blev mere muslim, fordi man spurgte til min religion"

- AMIRA SARIC

"Respekt kommer ikke af sig selv. Det er vigtigt, også når man kommer som udlænding. Hvis du vil skabe tillid, så skal du skabe resultat. Det er en gensidig proces, man giver og man får. Hvis man bliver ved med at få, kan man ikke give noget"

- SHAHPOUR SHOBHANI