.

Man er altid fremmed et nyt sted. Jeg har ikke været udenfor i Syrien før, men fordi jeg går i skole, arbejder og deltager i samfundet her er jeg begyndt jeg at føle mig tilknyttet og oplever at mine holdninger og ideer forandrer  sig i mødet med det danske.

Da  krigen  brød  ud  studerede   jeg  til landmåler,  men  universitetet lukkede,  og  som ung  mand  i Syrien kan  du enten   ind i en krig, som du ikke helt forstår, eller flygte. Jeg flygtede alene  via Tyrkiet og Grækenland, og vidste der  ikke var  nogen vej tilbage. Jeg  husker havet om natten, hvor bange jeg var for at blive ædt af hajer,  og hvor smukt havet så var, da  solen stod op. Det var nærmest  en genfødsel, som fik jeg livet igen. Sikken en befrielse det var at komme til Europa, hvor det er mere tr ygt, og du kan sige hvad  du har  lyst til.

Jeg har både danske og udenlandske venner, også arabiske og syriske. Politisk er vi uenige – for dem er kurdere ikke rigtige muslimer – men i Danmark er det muligt at være  uenige uden at slås, her er plads til alle.

Siden jeg kom har jeg været aktiv i DFUNKs bestyrelse og forskellige grupper. Jeg arbejder også  på en fransk restaurant  nord for Aarhus. Det er   hyggeligt,  men  det  er  svært  at  føle sig hjemme  her,  når flygtninge hele tiden bliver omtalt som et problem.  Jeg bidrager som en dansker  og gør mit bedste for at tilpasse mig. Hvis jeg bliver sendt tilbage  til Syrien vil jeg  igen  være  fremmed  og  skulle starte  forfra. Jeg  forsøger at  fokusere på at  jeg  skal starte   ingeniørstudiet til sommer, og tror på det kommer til at ske.

Mohamed Hassan / 27 år / mand / single / studerende / Ryomgård  / fra Syrien / kom til Danmark  i 2014 / 5 års opholdstilladelse samme år

Kontakt

Metropolis
c/o Københavns Internationale Teater

Refshalevej 163 A, 1
DK-1432 København K
Mail: projekt@kit.dk

Links

Kunstprojekt
Tidligere flygtninge
Kunstprojekt København

Nordea Fonden
Følg udstillingen på de sociale medier